Hoofdsteun met de namen Pepi II

Moderator: yuti

Hoofdsteun met de namen Pepi II

Berichtdoor yuti » Wo Mei 18, 2016 4:50 pm

Afbeelding
2250 - 2200 v. J.-C., (einde 6de dynastie)
Ivoor (ooit beschilderd)
Hoogte : 21,80 cm. ; Lengte : 19,10 cm.
Département des Antiquités égyptiennes/Louvre
Cat.: N 646
Oorsprong: onbekend, meegebracht uit Egypte door Jean-François Champollion in 1830.

Een kostbaar voorwerp ongetwijfeld, deze hoofdsteun uit ivoor. Voorwerpen gegraveerd met koninklijke namen waren gewaardeerde giften van de farao. Zij werden meegegeven met de overledene.
Je vindt ze meestal in hout of albast. Olifantenivoor was echter een zeldzaamheid. Inscripties uit de 6de dynastie verwijzen naar hartje Africa en het belang ervan als handelsobject.

Een gegroefde zuil met voetstuk en een vlakke dekplaat ondersteunen het gebogen ivoor van een slagtand. Het voorwerp lijkt zo geïnspireerd door de architectuur uit het Oude Rijk. Denken we maar aan de vestibule van het Djoser’s complex waar we gelijkaardige kolommen vinden.

De rechthoekige basis draagt de titulatuur van farao Pepi II, omlijst door het teken voor 'hemel' - twee Was scepters en een horizontale lijn. (op de foto: links naast de kolom)

Afbeelding

Een soortgelijke inscriptie vind je ook aan de voorzijde van de basis.

Afbeelding

Vertalingen van koningsnamen zijn niet zo evident. Neem enkel nog maar troonnaam van Pepi II : Neferkare.
In het Engels : "Beautiful is the Ka of Re" of "The Soul of Re is beautiful"
in het Frans : "Le Ka de Re est parfait"
Hoogstwaarschijnlijk zijn er betere vertalingen in het Nederlands te vinden. Laat het ons zo stellen, het gaat hier om een poging.

Onderstaande blog in het Frans is zonder twijfel diepgaander met een prachtige uitleg.
http://egyptomusee.over-blog.com/article-32921781.html
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1008
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: Hoofdsteun met de namen Pepi II

Berichtdoor ancheperoere » Vr Mei 20, 2016 12:03 pm

prachtig object, dank voor het delen hiervan. Impliciet stel je - Yuti - dat het een gift van de farao was. Dat is toch lastig te bepalen? tenzij het in een graf van een niet farao gevonden is.

dat brengt mij wel op iets anders, nl. wat weten we eigenlijk van de grafuitzet uit het Oude (en Midden) Rijk. Her en der lees je dat er soms voorwerpen zijn gevonden in de grafkamers van de farao's van de 5e en 6e dynastie, maar je ziet eigenlijk geen enkel van dergelijke voorwerpen in musea, met uitzondering van de houten antropomorfe sarcofaag uit de 26e dynastie van farao Menkaure uit de 4e dynastie. Gewoon een observatie :( :( :(
ancheperoere
 
Berichten: 251
Geregistreerd: Do Jan 11, 2007 3:18 pm

Re: Hoofdsteun met de namen Pepi II

Berichtdoor yuti » Vr Mei 20, 2016 5:34 pm

Impliciet stel je - Yuti - dat het een gift van de farao was. Dat is toch lastig te bepalen? tenzij het in een graf van een niet farao gevonden is. – ancheperoere

Het is algemeen geweten dat kostbare voorwerpen werden geschonken aan hoge ambtenaren (ook tijdens het leven). Misschien lag de reden bij het dagelijks gebruik en de funeraire symboliek (verbonden met slaap en droom) van het voorwerp. Hoofdsteunen blijven belangrijk gedurende de ganse Egyptische geschiedenis.
Betreft het hier echter een gift van de farao?
Het boek “Egypt’s art in the Age of the Pyramids” (Metropolitan Museum) geeft aan dat het mogelijk een geschenk was van de farao. Er zijn geen bewijzen dat het voorwerp uit het graf komt van Pepi II. Maar om te zeggen dat het mogelijk uit een ander graf komt is dan weer een andere zaak. Expliciet laat ik die optie dus wat open. Maar je hebt volkomen gelijk.

Her en der lees je dat er soms voorwerpen zijn gevonden in de grafkamers van de farao's van de 5e en 6e dynastie-je ziet eigenlijk geen enkel van dergelijke voorwerpen in musea- ancheperoere

Veel voorwerpen uit die periode vind je niet in alle musea. Toch is er wel wat.
Niet direct een farao (al scheelt haar inbreng niet veel) koningin Hetepheres I. (Volgens Reisner was mogelijk haar origineel graf geplunderd en werd ze opnieuw begraven). Maar toch prachtig weergegeven in het Museum van Cairo (met reconstructie in Boston). Een hoofdsteun vind je er trouwens ook.
Ook in het museum te Cairo:
Petrie vond halsnoeren in de tombe van Djer, je vindt er verzegelde vazen uit de tombe van Khasekhemwy, een Heb-sed vaas uit Djoser’s onderaardse galerij enz.
Ik heb geen vermoeden wat er nog in de reserves te vinden is, maar ik kan me voorstellen dat je daar zeker nog wat vindt.
In het museum van Sakkara moet er mijns inziens ook nog wat te vinden zijn, ik zou het eens moeten nakijken.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1008
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: Hoofdsteun met de namen Pepi II

Berichtdoor ancheperoere » Zo Mei 22, 2016 4:09 pm

Dank voor het antwoord Yuti. Het blijft allemaal fascinerend ...
ancheperoere
 
Berichten: 251
Geregistreerd: Do Jan 11, 2007 3:18 pm


Terug naar Oude Rijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron