De oudste koninklijke mummie

Moderator: yuti

De oudste koninklijke mummie

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Mrt 04, 2007 6:32 pm

De eerste min of meer intact teruggevonden koninklijke mummie zou die van Nemtiëmsaf I Merenre (Nemtyemsaf) uit de VIde dynastie zijn.

Een lijst van teruggevonden koninklijke mummies:
http://www.mummytombs.com/egypt/pharaohmummies.htm

‘Min of meer’ omdat de onderkaak en een gedeelte van de borstkas van de mummie verdwenen zijn.

‘Zou zijn’ omdat Eliot Smith bij zijn onderzoek meende dat – aan de hand van de toegepaste mummificatietechnieken – dit een mummie uit de XVIIIde dynastie moest zijn.

http://www.narmer.pl/pir/nemti1_en.htm

De mummie werd in 1880 of 1881 gevonden in de sarcofaag van de piramide van Merenre te Zuid Saqqara.

http://www.touregypt.net/featurestories/merenrep.htm
http://www.touregypt.net/featurestories/merenre.htm
http://egyptphoto.ncf.ca/pyramid%20of%20merenre.htm

Merenre heeft niet zo lang geregeerd: naargelang de bronnen 4, 5, 6, 7 of 9 jaar. En deze mummie heeft een jeugdlok.

De mummie is heden ten dage te zien in het nieuwe Imhotep Museum van Saqqara en Zahi Hawass verwijst duidelijk naar deze mummie als Merenre I.

Twijfelt men nog steeds dat dit de mummie van Merenre I is?
Is deze niet opnieuw onderzocht vooraleer tentoon te stellen in het Imhotep Museum?
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Mei 12, 2007 4:51 pm

Ik vroeg
Is deze niet opnieuw onderzocht vooraleer tentoon te stellen in het Imhotep Museum?
omdat Maurice Bucaille in 1990 schreef dat - bij zijn onderzoek in 1975 - de mummie van Menenre in een verregaande staat van ontbinding verkeerde en een afschuwelijke stank verspreidde.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Berichtdoor Djedi » Vr Okt 23, 2009 2:28 pm

De leeftijd van de mummie komt overeen met wat we over Merenre weten, hij heeft niet lang geregeerd en overleed op jeugdige leeftijd, de jeugdlok van de mummie past dus perfect in het plaatje.
Volgens Smith werd de mummie ingewikkeld volgens een techniek uit de 18de dynastie. Dit betekend niet noodzakelijk dat de mummie ook uit die periode stamt, het kan gaan om een restauratie. Maar de andere mummificatietechnieken wijzen ook op de 18de dynastie wat door de duitse mummiespecialiste Renate Germer wordt bevestigd.
Een gedeelte van het skelet van deze mummie (sleutelbeen, halswervel, rib) bevindt zich in het Egyptische Museum van Berlijn. Indien de SCA echt denkt dat het om de mummie van Merenre gaat zouden ze de stukken in Berlijn al lang hebben teruggeist.
De mummie werd nog niet aan een C14 datering onderworpen.

Bronnen:
- Mende, Christine " Zum Mumienfund in der Pyramide Merenre I" in Sokar nr. 17, 2008 p. 40-43.
- Germer, Renate " Überreste von Königsmumien aus Pyramiden des Alten Reiches - Gibt es sie Wirklich?" in Sokar nr. 7, 2003, p. 36-41.

De oudste resten van een koninklijke mummie die teruggevonden werden zouden die van Djedkare Isesi zijn. In de piramide (exacte plaats helaas niet bekend) vond men onder andere menselijke beenderen. Deze werden toegeschreven aan een man van 45 tot 60 jaar. C14 datering plaats ze in de periode van Djedkare.
Er zijn nog menselijke resten in oudere piramiden terggevonden zoals bv. een gemummificeerde hand in de (onvoltooide) piramide van Neferefre maar deze werd nog niet gedateerd met C14.

Bron: artikel Germer (zie hierboven)
Djedi
 
Berichten: 172
Geregistreerd: Wo Apr 26, 2006 9:21 pm
Woonplaats: Het middelpunt van nergens

Berichtdoor ancheperoere » Do Okt 29, 2009 9:52 pm

Hoe zit het dan met Menkaure de bouwer van de derde en kleinste piramide van Gizeh? Ik weet dat in de vroege 19e eeuw de stenen sarcofaag, versierd met een paleismotief naar engeland is gehaald, maar is gezonken met de boot. Wel worden in het Britisch museum restanten van de deksel van een antropomorfe sarcofaag van deze farao bewaard, die uit dezelfde piramide afkomstig zijn. Op de houten sarcofaag is ook duidelijk de naam van de farao te lezen. Dit is natuurlijk een restauratie uit het Nieuwe Rijk (?), maar was daar nooit een mummie bij gevonden??? en hoe zit het met de arm van Djer of Den uit Abydos?
ancheperoere
 
Berichten: 251
Geregistreerd: Do Jan 11, 2007 3:18 pm

Berichtdoor Djedi » Di Nov 24, 2009 9:34 pm

De resten van een skelet die in de piramide van Mykerinos werden gevonden bleken na c-14 datering uit de koptische periode te stammen.
Petrie heeft inderdaad een arm (met 4 armbanden) gevonden bij de ingang van het graf van Djer. De arm is echter verloren gegaan.
Djedi
 
Berichten: 172
Geregistreerd: Wo Apr 26, 2006 9:21 pm
Woonplaats: Het middelpunt van nergens

Re: De oudste koninklijke mummie

Berichtdoor ancheperoere » Vr Dec 24, 2010 6:50 pm

hier nog even wat fotos van die sarcofaag uit de piramide van Menkaure uit de periode van de 24ste/26ste dynastie met de naam van de farao erop. Leuk voorbeeld hoe dergelijke graven lange tijd in ere werden gehouden (ca. 1750 jaar tussen de dood van de farao en het vervaardigen van de nieuwe houten sarcofaag). Leuk en interessant gebruik natuurlijk heel goed passend in de Saitische periode waarin werd teruggekeken op het verleden van het Oude Egypte. Wie zou hiervoor de opdrachtgever zijn geweest? Lokale priesters die nog steeds de dodencultus van de farao levendig hielden? Was er sprake van continuïteit van ca. 2500 v.Chr. tot ca. 750/700 v.Chr. en hadden deze priesters nog beschikking over enige middelen/landerlijken??? De recente farao? Is een leuke vraag!!!

De resten van de sarcofaag zijn opgesteld in het British Museum in Londen:

http://www.flickr.com/photos/romanitect ... 526921192/

http://www.flickr.com/photos/romanitect ... 526921192/
ancheperoere
 
Berichten: 251
Geregistreerd: Do Jan 11, 2007 3:18 pm


Terug naar Oude Rijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron