De drie Intef saff tombes van El-Tarif, Thebe West

Moderator: yuti

De drie Intef saff tombes van El-Tarif, Thebe West

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Mrt 26, 2014 4:23 pm

Ik heb zelf nog nooit een poging gedaan de saff tombes in El-Tarif (Thebe West) te bezoeken, dus deze keer geen enkele van mijn foto’s, en hopelijk neemt niemand mij de gescande plannen en foto’s kwalijk, maar ik zet zoals gewoonlijk wel overal een © op.

Men neemt voor de Eerste Tussenperiode de dynastieën 9 en 10.
Je zou ook kunnen zeggen dat de laatste ‘grote’ farao van het Oude Rijk Pepi II was van de 6de dynastie. Toegegeven dat de 7de dynastie wellicht nooit heeft bestaan (“70 koningen in 70 dagen”), maar heersers uit de 8ste dynastie worden wel degelijk vernoemd in de Koningslijst van Abydos, waaruit je zou kunnen concluderen dat althans in Ramessidische tijd deze koningen van de 8ste dynastie als volwaardige heersers werden beschouwd – over noord en zuid.
De 9de dynastie had zijn oorsprong in Herakleopolis Magna (Nen-nesoet of Henen-nesoet, Ihnasja el Medina). Van die Herakleopolitaanse 9de en 10de dynastie, worden er in de koningslijst in Abydos geen namen vernoemd, en er wordt direct overgegaan van de 8ste dynastie naar Nebhepetre Mentoehotep II uit de 11de dynastie.
http://www.flickr.com/photos/djmccrady/7658521336/

In de ETP – Engels: FIP (First Intermediate Period) - krijg je naast de Herakleopolitaanse heersers nog andere regionale besturen, en aldus het volgende beeld van een verdeeldheid in Egypte:
Afbeelding

Maar je krijgt nu ook de opkomst van Thebe, en in het begin van de 11de dynastie, nog voor Nebhepetre Mentoehotep II het land verenigde dus, waren er drie Thebaanse heersers met de naam Intef of Antef. http://nl.wikipedia.org/wiki/Antef
Op het forum staat dit al over Intef-bouwactiviteit op Elephantine: viewtopic.php?f=7&t=2986
In dit bericht nu enkel een korte beschrijving van hun graven. Voor de geschiedenis is in dit verband bijvoorbeeld ‘The Middle Kingdom of Ancient Egypt’ van Wolfram Grajetzki interessant.

Intef I (Horus Sehertawy) zou begraven zijn in een tombe in El Tarif (ten noorden van de dodentempel van Seti I en van Carter’s House), Saff el-Dawaba. ‘Zou’ omdat eigenlijk enkel van Intef II zijn naam teruggevonden is in een andere saff tombe (zie hieronder). Maar op basis van gelijkaardige architectuur en grote (‘koninklijke’) afmetingen van drie tombes in El Tarif, en omdat hier het oudste aardewerk aanwezig was, wordt deze tombe die nu Saff el-Dawaba heet, toegeschreven aan Intef I.
Saff is Arabisch voor ‘rij’, en dat slaat op de rij(en) pilaren die op het einde van een voorhof staan, waarvandaan meerdere gangen naar kapellen leiden en schachten naar ondergrondse begraafkamers. Die rijen pilaren vind je ook later terug in Deir el Bahari, bij zowel Mentoehotep II als Hatsjepsoet.
De voorhof van Saff el-Dawaba meet 300 x 54 meter, met na de twee rijen pilaren, drie gangen naar kapellen, eentje voor de heerser en de twee andere misschien voor zijn echtgenotes. Verschillende kamers met schachten aan de zijkanten van de voorhof waren mogelijk bestemd voor familie en hoge functionarissen, een beetje zoals de elite begraafplaatsen bij de oudere koninklijke piramides. Dieter Arnold schrijft in zijn ‘Ancient Egyptian Architecture’ dat om een dergelijke grote voorhof vlak te krijgen, tot op een diepte van 4 à 5 meter gegraven werd.... een enorm werk.
Geen inscripties zijn gevonden in het complex.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/h ... Davaba.jpg

http://www.mentuhotep.de/bestattungen/dawaba.htm

http://www.isis-und-osiris.de/isisosiri ... tarif.html

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Intef II (Horus Wahanch) werd begraven in een saff tombe die heden ten dage Saff el-Kisasija heet (Saff el Qassisya). Mariette vond hier in 1860 een stèle (Cairo CG 20512) met zijn Horusnaam en in een cartouche ‘Zoon van Re Intef’, samen met de afbeeldingen van vijf honden, waarvan er een Bhekai heet. (De stèle werd door Mariette ter plaatse gelaten en werd gebroken teruggevonden door Maspero en naar Bulaq gebracht). In Papyrus Abott is te lezen in het verslag van de inspectie i.v.m. met de grafplunderingen in Thebe: “De piramide van de koning, de zoon van Re In-aa, … waarvan de piramide weg is, maar waarvan de stèle die er voor opgericht is een voorstelling van de koning toont met zijn hond Bhek tussen zijn voeten.” (Zeer vrije vertaling van me uit Pascal Vernus, ‘Affaires et Scandales sous les Ramsès’ (1993), p.26.)
Rasha Soliman schrijft in haar ‘Old and Middle Kingdom Theban Tombs’ (2009) p. 31 dat er hier dus mogelijk een (modderstenen) piramide kan gestaan hebben, omdat dit zo geschreven wordt in de Abbott Papyrus, maar dat hiervoor geen archeologisch bewijs is. De Ramessidische inspecteurs kunnen namelijk uit een hoop aanwezig puin geconcludeerd hebben dat er ooit een piramide op gestaan had.
Een vertaling van de stèle is o.a. te vinden in J.H.Breasted, ‘Ancient Records of Egypt, Vol.I, p.199. Op de stèle uit het 50ste regeringsjaar van Intef II staat dan wel nesoe-bit voor de cartouche afgebeeld (linkse verticale rij, linksonder), m.a.w. Koning van Opper- en Nederegypte, maar op de stèle verklaart hij zijn noordelijke grens zo ver als de tiende nome van Opper Egypte (volgens Breasted staat er een slang en een veer) te hebben opgeschoven, en dat is nog een heel stuk verwijderd van Neder Egypte.
De tombe was volgens Rasha Soliman in 2005 volledig bedekt door moderne huizen. Herbert Winlock zag de safftombes nog anders. (foto hieronder, maar ik ben niet zeker of hij hier het juiste opvolgingsnummer van de Antefs hanteert, want in zijn ‘The Eleventh Dynasty’, JNES 1943, staat bij een gelijkaardige foto Sehertawi, Antef I dus. Er is eigenlijk op oude aanduidingen nogal wat verwarring, zie ook onderstaande link op het forum naar een kaartje uit P&M).
Vooraan bij de open hof stond een kapel van ongeveer 10 x 10 m - waarin de “Dog-stela” gevonden werd – maar zonder opening naar de open hof daarachter, welke volgens Winlock een lengte had van 180 à 200 meter. Achteraan de voorhof twee rijen van 25 pilaren, asymmetrisch (12-13) ten opzichte van de gang naar de ‘koningskapel’, waarvan de begrafenisschacht nooit onderzocht is geweest. Aan beide zijden van de ingang van de koningskapel, bevinden zich nog andere kapellen, evenals kamers aan de zijkanten van de voorhof.

http://www.nemo.nu/ibisportal/0egyptint ... owtomb.jpg

viewtopic.php?f=10&t=1758
(kaartje Antef cemetery, Porter & Moss, mijn bericht 30/10/11)

Afbeelding

http://www.mengeskanaans.de/assets/imag ... _Antef.jpg
Afbeelding

Antef III (Horus Nachtnebtepnefer)
De tombe wordt aangeduid met Saff el-Baqar. De voorhof meet ongeveer 76 bij 70 meter, en net zoals bij de tombecomplexen van zijn voorgangers, zijn aan de zijkanten van de open hof kamers te vinden, en staan op het einde twee rijen pilaren, waarachter gangen naar kapellen, met een lange gang naar de ‘koningskapel’. Hier werden overblijfselen gevonden van reliëfs, waardoor vermoed wordt dat de muren gedecoreerd waren. En in enkele begraafkamers werden fragmenten van sarcofagen gevonden. Toch duiden ook sommige vondsten op een later hergebruik van de tombe.
Rasha Soliman (zie hierboven) schrijft dat moderne bewoning over gedeeltes van het complex staan, en dat in 2005 een van die huizen instortte. Vele gedeeltes van de tombe zijn gevuld met puin.

http://www.mentuhotep.de/bestattungen/baqar.htm

Voor meer detail van de tombes (maar dat werk heb ik niet):
Dieter Arnold, Gräber des Alten und Mittleren Reiches in El-Tarif, 1976.

http://antikforever.com/Egypte/Tombes/L ... tm#ElTarif
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Terug naar Eerste Tussenperiode

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron