Dialect in hiërogliefen in de ETP

Moderator: yuti

Dialect in hiërogliefen in de ETP

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Mrt 17, 2015 4:34 pm

In 'Burial Customs in Ancient Egypt: Life and Death for Rich and Poor' (2003) van Wolfram Grajetzki lees ik op pagina 37 (vrije vertaling):
"Tijdens de Eerste Tussenperiode was Egypte verdeeld in verschillende politieke delen. In verschillende regio's regeerden lokale gouverneurs als kleine koningen, min of meer onafhankelijk van het centrale bestuur in Memphis. Deze politieke versplintering resulteerde in verschillen voor wat betreft de materiele cultuur die zich vooral manifesteert in variërende begrafenisgebruiken. Elke regio had nu zijn eigen stijl in kunst en ambacht, zoals duidelijk is door verschillende regionale vormen van aardewerk. Er zijn ook regionale verschillen in de funeraire cultuur, vooral duidelijk in de productie van lijkkisten. Bijna iedere begraafplaats met lijkkisten is zeer makkelijk te onderscheiden van andere begraafplaatsen door de stijl van de lijkisten. [...] Deze van Gebelein tonen vele unieke vormen van hiërogliefen."

Wolfram Grajetzki refereert daarbij naar figuur 45 in zijn boek waarbij hij schrijft:
"Inscriptie op een lijkkist uit Gebelein. Eerste Tussenperiode. Gebelein is gekend voor de vele speciale hiërogliefen die elders niet gevonden zijn."

(Gewoon ter informatie: bij de bronvermelding van de afbeeldingen op p.156 staat: "G. Steindorff, Grabfunde des Mittleren Reiches in den köninglichen Museen zu Berlin II, Der Sarg des Sebk-o - Einzelfunde aus Gebelen, Berlin (1901), pl. III-IV.)

En inderdaad op het afgebeelde gedeelte van de lijkkist zijn speciale hiërogliefen te zien.
(deden me denken aan de Egyptische kamer van Kasteel Sloor in Temse, grapje)
Is dit uitzonderlijk voor Gebelein? Is dit uitzonderlijk voor de ETP? Je zou vermoeden dat er altijd minimale regionale verschillen waren in hiërogliefen of is dat niet zo?
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Terug naar Eerste Tussenperiode

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron