Sesostris III

Moderator: yuti

Sesostris III

Berichtdoor Jef » Zo Mei 21, 2006 9:14 pm

Heeft er iemand meer informatie over het hieronderstaande.

Een put in de hof ten westen van de piramiden van Sesostris verschaft een lange gang toegang tot de grafkamer van de farao, waar een enorme granieten sarcofaag staat. Maar een andere, nauwkeurig verscholen put hebben de grafrovers niet kunnen vinden. De 110 mtr, lange onderaardse gang komt uit in de kelders van vier achtereenvolgende tomben met sarcofagen van Nefretenoet, Mereret en Sentsenebtisi, prinsessen van koninklijke bloede. Hier werden grote aantallen sieraden gevonden, zoals de schitterende borstsieraden op naam van Sesostris II en Sesostris III, die nu tot de topstukken uit de collectie van het Museum in Caïro gerekend worden. Op een paar meter afstand van de put werd nog een ontdekking gedaan: een onderaards gewelf met diverse 10 mtr lange boten en houten sleden die waarschijnlijk zijn gebruikt bij de begravenissen van de prinsen en prinsessen die in de nabijheid van Sesostris III begraven zijn.
Gebruikers-avatar
Jef
 
Berichten: 1227
Geregistreerd: Za Apr 01, 2006 2:56 pm
Woonplaats: Etten-Leur, NL

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Mei 22, 2006 6:44 pm

Dit heeft te maken met de vondst van Jacques de Morgan in 1894. (Niet te verwarren met de juwelen die de Morgan vond bij de piramide van Amenemhet II ook te Dashour of de vondst van Flinders Petrie in el-Lahun (Lahoen, Illahun) bij de piramide van Sesostris II.)

http://www.metmuseum.org/toah/ho/03/afe ... 7.1394.htm

Ik ben in Dashour (Dashur, Dahshur, Dahschour, Dasjoer) geweest, maar niet bij deze piramide.
http://www.narmer.pl/pir/senus3_en.htm

Indien je deze link volgt:
http://www.mom.fr/bibliotheque/bibnum/
en onderaan klikt op ‘Rechercher un ouvrage’
vul je daarna bij auteur ‘Morgan’ in en klik op ‘rechercher’
dan krijg je als bovenste vermelding ‘Kaart van de necropool van Memphis: Dahschour, …’
Als je hier op klikt en daarna op ‘consultation’,
kun je rechtsonder klikken op de originele kaart van de Morgan over de piramide van Sesostris III te Dashour.

Wanneer je de kaart uitvergroot zie je dat de Morgan wel de drie zuidelijke structuren binnen de ommuring op zijn plan getekend heeft, maar niet de vier noordelijke. Volgens Dieter Arnold zijn deze zeven overblijfselen van kleine piramides en geen mastaba’s zoals vroeger aangenomen.

Waar de Morgan op zijn plan twee horizontale streepjes getrokken heeft met vermelding ‘Galerie des princesses’, daar bevindt zich de schacht met aansluitend een onderaardse gang waar hij vier paar kamers vond met vier sarcofagen en nissen. (Ruwweg onder de vier noordelijke bijpiramides) Op een lager niveau lag nog een galerij met acht nissen voor sarcofagen waarvan er twee een naam bevatten: Ment en Senet-senebti. (Sentsenebtisi)
In deze galerij vond de Morgan in een put de ‘schat’van Sit-Hathor bestaande uit 333 delen en verder nog de juwelen welke aan Mereret toebehoord hadden.

http://www.touregypt.net/featurestories ... 032003.htm
http://touregypt.net/Featurestories/picture12172002.htm
http://touregypt.net/Featurestories/picture08282003.htm

Ten zuidwesten van de piramide, buiten de ommuring, werden de zes houten boten ontdekt.

Jacques de Morgan wist ook binnen te dringen in twee van de drie zuidelijke kleine piramides.
In 1994 echter vond het Metropolitan Museum of Art onder leiding van Dieter Arnold hier een schacht die leidde naar een voorvertrek, een grafkamer met een sarcofaag en een canopische ruimte welke onder de koningspiramide lagen. Op een canopenvaas werd de naam van Weret (Chnemet-nefer, Khnemetneferhedjet) gevonden, de vrouw van Sesostris II en de moeder van Sesostris III. Hier werden naast fragmenten van aardewerk en beenderen ook juwelen gevonden.

De piramide van Sesostris III die de meest noordelijk gelegen piramide van Dashour is, valt niet meer op door het feit dat veel van zijn bovenstructuur verdwenen is. Vanaf de ingang van de Rode Piramide van Snofroe zie je in de verte integendeel makkelijk de veel verderop gelegen trappenpiramide van Djoser liggen en rechts de Mastaba el Fara’un van Sjepseskaf.

Oorspronkelijk had de piramide van Sesostris III zijden van 105 meter en bereikte een hoogte van ongeveer 78 meter, onder een hoek van ongeveer 56 graden. Samengesteld uit bakstenen in horizontale lagen op elkaar gestapeld met een bijna helemaal verdwenen mantel van kalkstenen. Nu is de piramide nog 30 meter hoog.

In 1893 werd hier reeds ‘onderzoekingen’ gedaan door Vyse en Perring die een grote gleuf groeven tot aan de kern van de piramide op zoek naar de grafkamer.
Jacques de Morgan vond enkele jaren later, doordat hij oude roverstunnels volgde, de grafkamer van Sesostris III op het einde van een gang met twee draaien naar rechts die eerst enkele voorvertrekken bevat. De grafkamer bevatte een lege sarcofaag en Dieter Arnold vond boven het granieten dak een tweede zadeldak van vijf paar enorme blokken die de druk van de bovenliggende structuur van de piramide dienden op te vangen.

Omdat een canopische kist ontbrak en er geen vergrendelingsblokken in de gang naar de grafkamer te vinden waren, denkt men dat het mogelijk is dat Sesostris III zich hier niet liet begraven, maar wel in Abydos.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Berichtdoor Jef » Wo Mei 24, 2006 9:28 pm

Bedankt voor de info Philip.

Kan ik wel even mee vooruit.
Gebruikers-avatar
Jef
 
Berichten: 1227
Geregistreerd: Za Apr 01, 2006 2:56 pm
Woonplaats: Etten-Leur, NL


Terug naar Middenrijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

cron