Viziertitels in het Middenrijk

Moderator: yuti

Viziertitels in het Middenrijk

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Do Feb 11, 2010 7:50 pm

Ik vind Oudegyptische titels een verwarrend gegeven. Soms ook moeilijk te vertalen uit een andere moderne taal, zonder dat je goed de originele oud Egyptische versie kunt lezen.

Soit … vizier kan niet moeilijk zijn.

De titel bestond uit een combinatie van verschillende titels.
M.a.w.: ‘tjaty’ kwam zelden alleen voor.

‘Opzichter van de stad’ stond er bijvoorbeeld vanaf het einde van het Oude Rijk veelal bij, waar niet mee bedoeld werd dat de persoon ook burgemeester was. Misschien was de titel in origine bedoeld om de verantwoordelijkheid aan te duiden voor de administratie van de piramidestad, of misschien de organisatie van de bouw van de piramide.

Ook de minder voorkomende, bijkomende Ouderijkstitels ‘zab’-functionaris en ‘behorende tot het gordijn’ waren wellicht enkel toevoegingen uit traditionele overwegingen.

Er was nog een titel verbonden met het vizierschap: ‘opzichter van de zes grote huizen’, weeral een overblijfsel uit het Oude Rijk. Waarbij niet vaststaat wat de functie was van die zes huizen … gerechthoven? En deze titel werd ook gebruikt voor andere mensen.

En dan had je nog andere – meer persoonlijk gebruikte – titels, zoals Dagi: ‘leider van alle kilts’, ‘setem-priester’, ‘mond van Nekhen’.

Tot zover Wolgram Grajetski in ‘Court Officials of the Egyptian Middel Kingdom’, p. 19

Rasha Soliman schrijft in ‘Old and Middle Kingdom Theban Tombes’ dat de titels van Dagi in connectie met zijn vizierschap waren:
Lid van de elite, opzichter van de stad, vizier, functionaris van het gordijn
Of
Lid van de elite, hoge ambtenaar, Koninklijke zegeldrager, unieke vriend, opzichter van de dubbele schatkistvan zilver en van de dubbel schatkist van goud, opzichter van de dubbele graanschuur, directeur van het dubbel bad, opzichter van wat de hemel geeft en de aarde schept, administrator van de vangst, directeur van het netwerk, opzichter van de houding der onderdanen, eerste van de troon, mond van Nekhen, opzichter van de werken
En
Sem-priester, leider van alle kilts, profane priester van de 200, Horuspriester, Gods vader en geliefde.

Zo, dat was dan duidelijk.
Nu hun betekenis nog. :?
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Terug naar Middenrijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron