Zegeldrager Meru TT240

Moderator: yuti

Zegeldrager Meru TT240

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Do Feb 11, 2010 8:21 pm

Meru TT240 (Theban Tomb) of MMA 517 (Metropolitan Museum of Art), en als ik het goed begrijp eerder Lepsius Asasif Grab 25.

Ik heb een paar berichtjes gemaakt over Middenrijks tombes … speciaal om hier naartoe te komen.

http://perkemet.be/viewtopic.php?t=2017
http://perkemet.be/viewtopic.php?t=2042

Yuti maakte tijdens de Thebe 2009 reis een paar foto’s van deze tombe, ook omdat hij zeer geduldig diende te wachten op een niet nader genoemde, veel tragere reisgenoot die tergend langzaam het bergpad opgestrompeld kwam. Hij hoopt zijn schuld in te lossen door dit berichtje te schrijven.

Ik hoop dat ik correct ben met mijn aanduidingen:
Afbeelding

Meru was een ambtenaar onder Mentoehotep (II) Nebhepetre.
Op een graffiti te Wadi Shatt el Rigal (tussen Edfoe en Kom Ombo) staan volgende titels: Koninklijke zegeldrager, unieke vriend, opzichter van het oostelijke heuvelland naar wie de grootten buigen aan de poort van het huis van de koning, door zijn heer uitverkoren opzichter van de zegeldragers, Meru.
In zijn tombe en op een stèle in Turijn (museumnr.1447 en afkomstig uit zijn tombe of uit Abydos) heet hij Opzichter van de zegeldragers en Koninklijke zegeldrager. Op deze stèle uit het jaar 46 van Mentoehotep II staat Meru samen met zijn vader Iku en moeder Nebti en offerende priesters.

Afbeelding

Na een uit de rotsen gehakte façade loopt een gang met twee nissen en een zijkamertje, naar een vierkante kamer met een nis in de achterwand. Hieruit vertrekt een dalende gang naar de grafkamer met een in de grond verzonken sarcofaag.

Rasha Soliman zegt dat de tombe vol afval ligt en dat vleermuizen er hun thuis gevonden hebben. Maar de aflopende gang naar de grafkamer is afgeschermd met een metalen plaat.

De wanden van de afdalende gang zijn netjes glad gemaakt, maar onversierd zoals de rest van de tombe … behalve de grafkamer die prachtig gedecoreerd is met lijkkist-teksten, een schijndeur op de westelijke muur en een schijndeur met offergaven op de noordelijke muur, en een offerlijst op de zuidelijke muur.

Afbeelding

De verzonken sarcofaag toont onder meer – aan de binnenkant dus – aan de noordzijde een hoofdsteun en drie vazen, op de zuidzijde sandalen en zakken met linnen, op de westelijke zijde een valse deur, een offertafel, een boog en pijlen, en aan de oostelijk kant een valse deur en een offerlijst.
http://edoc3.bibliothek.uni-halle.de/le ... elwa2.html
‘Band IV Altes Reich’ kiezen, en dan naar ‘Seite 148’ gaan … c en d.

Bronnen:
- Topographical Bibliography of Ancient Egyptian Hieroglyphic Texts, Reliefs and Paintings, I, Part one, Porter & Moss, p.330
- Old and Middle Kingdom Theban Tombs, Rasha Soliman, 2009, p.100

En zeer interessant over alle tombes van het vroege Middenrijk:
Some Theban Officials of the Early Middle KIngdom, James P. Allen
http://www.gizapyramids.org/pdf%20libra ... _allen.pdf

En dan dat afval overal. Misschien tijd voor een afzonderlijk postje?
Leeg terug meenemen zou nochtans makkelijker moeten zijn dan vol meebrengen.
Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Terug naar Middenrijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron