De eerste dame met haar naam in een cartouche?

Moderator: yuti

De eerste dame met haar naam in een cartouche?

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Dec 19, 2006 6:11 pm

Mysteries vind ik soms heel leuk, maar soms ook vervelend.
Wanneer ik iets onbegrijpelijks van me kan afzetten is het dus heel leuk. Meestal echter blijft het hangen, … knagen, … en vreet het aan het al zó beperkte RAM-geheugen van mijn hersens.

In mijn jonge onschuld heb ik ooit eens een lijst gemaakt van alle onopgeloste vragen welke ik had met betrekking tot geschiedenis en Egyptologie in het bijzonder. Na járen zag ik maar één oplossing: ik heb de lijst vernietigd.
Nu zijn die verdwenen vragen van de lijst op zich mysteries geworden.

En ik dien hier nog aan toe te voegen dat er eerder makkelijk een mysterie ontstaat bij mij … bijvoorbeeld: ‘waar is mijn leesbril gebleven?’.

Sorry, ik liet me even gaan. Moet kunnen … als het maar niet te lang duurt.

Dus, in de piramide van Amenemhet III te Hawara bevindt zich een slechts éénmaal af te sluiten grafkamer. Deze bestond uit één massieve kuip uitgehold stuk kwartsiet.

(Terzijde: De afmetingen variëren naargelang de bron met binnenafmetingen L 7 m x B 2,5 m x H 2 m en muren van 0,55 m dikte, tot zonder specifieke vermelding van ‘binnen- of buitenafmeting’: L 6,7 m x B 2,4 m x H 1,83 m.
Hieruit kom ik niet: ondanks de disproportie van de tweede sarcofaag, lijkt het op een afbeelding bij Edwards dat ze naast elkaar geplaatst zijn.
- 2x1m sarcofaagbreedte zou wel héél krap zijn indien de buitenafmeting van de grafkamerkuip slechts 2,5 meter bedraagt.
- maar ze zouden ook àchter elkaar kunnen geplaatst geweest zijn: 7m - 2 wanden van 0,5m = 6m = genoeg voor twee sarcofagen achter elkaar.)

Bovenop deze monoliet uit kwartsiet werden door een ingenieus systeem drie enorme blokken kwartsiet van ongeveer 1,20 m dikte neergelaten om de grafkamer af te dekken.
Flinders Petrie ontdekte in 1988-1989 in deze grafkamer de kwartsieten sarcofaag van de koning, een kleinere sarcofaag uit hetzelfde materiaal en nog twee kwartsieten canopenkisten.
Doordat reeds in de voorkamer voorwerpen gevonden waren die de naam van Neferoeptah (Neferuptah) droegen, de dochter van Amenemhet III. (een offertafel en albasten schalen) en in botten in de sarcofagen werd geconcludeerd dat hier naast de koning, zijn dochter begraven werd.

(Ik kan niet terugvinden of Petrie namen op de sarcofagen of op de canopenkisten vond. Indien dit niet zo is: op welke basis wordt eigenlijk aangenomen dat deze piramide van Amenemhet III is?)

In 1936 werden ongeveer twee kilometer ten zuidoosten van de grote piramide in Hawara resten van een bakstenen bouwwerk gevonden door Labib Habachi, en in 1955-1956 werd dit herkend als de ruines van een piramide en verder onderzocht door Nagib Farag en Zaky Iskander.
Onder zeven massieve blokken kalksteen vonden ze een 5,1 meter lange grafkamer x 1,9 m breed x 2,4 m hoog. Deze was in de grondrots uitgehakt en bekleed met kleine kalkstenen blokken.
In deze grafkamer werd een roodgranieten sarcofaag gevonden met de naam van Neferuptah en verschillende voorwerpen met haar naam. Net als in de piramide van Amenemhet III stond de grafkamer onder water. Toch werden in de sarcofaag sporen van twee lijkkisten gevonden, fragmenten van mummielinnen en sieraden.
http://touregypt.net/featurestories/picture07012003.htm
http://www.egyptianmuseum.gov.eg/details.asp?which2=617
http://www.araldodeluca.com/root/archiv ... ah%20cairo

Nu, meestal leest men het volgende, ongeveer zoals in Dodson & Hilton ‘The Complete Royal Families’, 2004: “Neferuptah: Dochter van Amenemhet III; naar het einde van haar leven toe werd haar naam in een cartouche geschreven, en het is mogelijk dat ze beschouwd werd als een potentiële vrouwelijke farao voor haar voortijdige tijd. Haar oorspronkelijke begraafplaats was in Hawara, samen met haar vader in zijn grafkamer, maar dit lijkt gewijzigd te zijn naar haar eigen piramide in Hawara-Zuid…
Karl Leemans schrijft in ‘Koninginnengraven van het Oude Rijk tot en met de Tweede Tussenperiode’, 2000: “Tijdens haar leven was Neferoeptah een prinses, na haar dood echter, werd haar naam in een koninklijke cartouche geplaatst. Dit gebeurde bij de gelegenheid van haar herbegraving. Het is niet de eerste keer dat we dit fenomeen van een posthume eerbetuiging opmerken (zie supra; de “koninklijke dames” in de dodentempel van Mentoehotep). … Ze kreeg eerst een tijdelijke begraving in de koningspiramide te Hawara.
Er was geen gangensysteem onder de piramide aanwezig [die van Neferoeptah, ten ZO van de grote piramide], enkel een grafkamer. Dit wijst erop dat de piramide na de dood van Neferoeptah werd gebouwd.”

Mark Lehner schrijft in ‘The Complete Pyramids’, 1997: “Door de vermindering van het aantal kamers [in vergelijking met piramide Dashur] was het wellicht een logische ontwikkeling dat de hoofdvrouw van Amenemhet III bij hem werd begraven. Maar in 1956 werd nog een graftombe voor Neferu-ptah gevonden …
De hoofdvrouw van Amenemhet III?

I.E.S. Edwards schrijft in ‘De piramiden van Egypte’, 1947: “Om een tweede graftombe te kunnen verklaren, lijkt het noodzakelijk te veronderstellen dat Ammenemes vóór Neferoeptah stierf, en dat men toen zij overleed, besloot niet te beginnen aan de moeilijke en inspannende taak van het openen van de piramide van Hawara. Ammenemes had in Hawara geen tweede ingang voor latere begrafenissen geconstrueerd …
Okee, maar waarom concludeert men dan aan de hand van grafgiften dat ze toch eerst in de grote piramide van Hawara zou begraven zijn?

Waarom zou Neferoeptah bij haar vader een sarcofaag gehad hebben?
Kunnen de grafgiften met haar naam op uit het voorvertrek in de piramide niet die van een koningin van Amenemhet III geweest zijn, bijvoorbeeld de moeder van Neferoeptah? (Tja die offertafel dan?)
En, wanneer ik het goed begrijp, heeft men
-ofwel de dekstenen van de grafkamer laten openstaan na de begraving van Amenemhet III om de mummie van Neferoeptah te kunnen verwijderen,
-ofwel een manier gevonden om de dekstenen terug open te maken,
-ofwel moet Neferoeptah overleden zijn vóór haar vader. Maar doordat ze een koninklijke cartouche kreeg: zou ze niet gedurende een korte tijd farao geweest zijn, net zoals haar zus Sobekneferu? Zou het door haar zeer korte regeringsduur en onverwachte overlijden kunnen zijn dat ze daarom een ‘inderhaast’ opgetrokken kleine piramide heeft zodat Karl Leemans gelijk heeft wanneer hij schrijft: ‘Dit wijst erop dat de piramide na de dood van Neferoeptah werd gebouwd.’

http://www.touregypt.net/featurestories ... het3hp.htm

Een zaak kan onbegrijpelijk zijn omdat het door niemand ooit begrepen is, door verkeerde interpretatie van gegevens of gewoon door een gebrek aan gegevens.
Zoals: ‘waar bevond Philip Arrhidaeus zich wanneer hij zijn leesbril neerlegde?’
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Berichtdoor Rozette » Wo Dec 20, 2006 9:30 pm

Quote Philip : Ik kan niet terugvinden of Petrie namen op de sarcofagen of op de canopenkisten vond. Indien dit niet zo is: op welke basis wordt eigenlijk aangenomen dat deze piramide van Amenemhet III is?)Deze piramide werd door Petrie geïdentificeerd aan de hand van fragmenten van alabaster vazen met de cartouches van Amenemhet III erop.
Deze werden gevonden op de boden van de met modder en water gevulde kamer.

Bron : The American Journal of Archaeology and of the History of the Fine Arts

W. M. Flinders Petrie
Kahun, Gurob, and Hawara
Chapters bij F.L. Griffith and P. E. Newberry
London, Kegan Paul and Co.
Gebruikers-avatar
Rozette
 
Berichten: 1136
Geregistreerd: Za Mrt 25, 2006 6:57 pm

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Dec 22, 2006 12:40 am

Rozette schreef:
Deze piramide werd door Petrie geïdentificeerd aan de hand van fragmenten van alabaster vazen met de cartouches van Amenemhet III erop.
Deze werden gevonden op de boden van de met modder en water gevulde kamer.

Bedankt. Het enige wat ik hierover las, was bij Edwards: "... en toen Petrie er eindelijk in slaagde de grafkamer te bereiken, kwam hij tot de ontdekking dat alle verplaatsbare voorwerpen waren gestolen en dat de lichamen, samen met de houten binnenkisten, waren verbrand."

In verband met die afmetingen van de monolithische grafkamer: ik dacht dat kwartsiet toch minstens 2,5 ton per m3 weegt, wellicht zelfs meer. Dus zou dit niet uit te rekenen zijn?
Want Flinders Petrie schatte het totale gewicht op 110 ton, lees ik.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Berichtdoor Rozette » Vr Dec 22, 2006 10:21 pm

The University of Chicago Library
http://www.lib.uchicago.edu/eos/html/page.form.html

Opgravings rapport van Petrie te Kahun, Gurob, and Hawara

W. M. Flinders Petrie
Kahun, Gurob, and Hawara
London : Kegan Paul, Trench, Trubner, and Co., 1890

DT73.K3P5 cop1
Digital Table of Contents

Title Page: Page 1
Contents: Page 3
List of Plates: Page 4
Introduction: Page 5
Chapter I. The Pyramid of Hawara: Page 12
Chapter II. Tombs of Hawara: Page 17
Chapter III. The Civilization of the Ninth Dynasty. Kahun: Page 21
Chapter IV. Medinet Gurob: Page 32
Chapter V. The Foreigners: Page 40
Chapter VI. The Hieratic Papyri of Kahun: Page 45
Chapter VII. The Ancient Botany: Page 46
Index: Page 51
Note
Plates: I
http://efts.lib.uchicago.edu/cgi-bin/eo ... .K3P5_cop1
Gebruikers-avatar
Rozette
 
Berichten: 1136
Geregistreerd: Za Mrt 25, 2006 6:57 pm

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Jan 17, 2007 12:07 am

Bedankt Rozette!

Ik heb dit doorgenomen, maar heb nergens gelezen dat Petrie ook maar iets gevonden heeft dat met zekerheid naar Amenemhet III verwijst.

De albasten voorwerpen in de voorkamer droegen de naam van 'Ptah-neferu', of Neferuptah en Petrie schrijft over de grafkamer: "There is no trace of inscriptions visible ..."

Mark Lehner schrijft in 'Piramides': "We weten niet zeker of deze piramide inderdaad van Amenemhet III is geweest. Steeninscripties op de Wadi Hammamat spreken van beelden die werden uitgehouwen voor een gebouw genaamd: 'Amenemhet-ankh, die voor altijd en voor eeuwig woont in het huis van de Fayumi, Sobek', mogelijk een naam voor het hele piramidecomplex.

Nog een mogelijke reden om deze piramide aan Amenemhet III toe te schrijven: onder de vloer van de daltempel van de piramide van Amenemhet III te Dashur vond Rainer Stadelmann een lemen maquette, waarin de gangen en kamers van de piramide van Hawara zouden herkend zijn.
http://www.ancient-egypt.org/index.html
From A to Z
Hawara
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Berichtdoor Rozette » Wo Jan 17, 2007 2:58 pm

Quote Philip : Ik heb dit doorgenomen, maar heb nergens gelezen dat Petrie ook maar iets gevonden heeft dat met zekerheid naar Amenemhet III verwijst.

Op bladzijde 8 links onderaan schrijft Petrie : ......I promised half a piaster for every hieroglyph found, and a dollar for a cartouche.
Within a day the cartouche was found on a bit of alabaster vase, Amenemhat III as I expected; also many ............

Is dit geen vewijzing, Philip? Petrie schrijft toch dat ze een cartouche vonden, met Amenemhat III op, zoals hij verwachte. Of interpreteer ik dit verkeerd ?

http://efts.lib.uchicago.edu/cgi-bin/eo ... 1&object=7
Gebruikers-avatar
Rozette
 
Berichten: 1136
Geregistreerd: Za Mrt 25, 2006 6:57 pm

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Jan 17, 2007 8:09 pm

Je hebt volkomen gelijk, Rozette. :welldone:

Ik had de introductie niet gelezen
http://efts.lib.uchicago.edu/cgi-bin/eo ... 1&object=4
en was onmiddellijk naar de pagina gegaan over de piramide van Hawara, ‘Chapter I’.
http://efts.lib.uchicago.edu/cgi-bin/eo ... &object=11

Wat meer is, hier staat halverwege de pagina links
http://efts.lib.uchicago.edu/cgi-bin/eo ... 1&object=5
in verband met de zoektocht van Petrie naar de ingang van de piramide van Hawara:
“The next point of promise was a deep open space on the north of the pyramid, … Here there had existed a small temple, of which Lepsius found some blocks remaining with the cartouches of Amenemhat III.”

En om je geciteerde zin te vervolmaken:
http://efts.lib.uchicago.edu/cgi-bin/eo ... 1&object=7
“Within a day the cartouche was found on a bit of alabaster vase, Amenemhat III as I expected; also many … pieces of vases with inscriptions were found …”

Wat raar is :?: , want verderop
http://efts.lib.uchicago.edu/cgi-bin/eo ... &object=16
zet Petrie een lijst (rechtsmidden)
“Every piece of the pyramid …” Maar geen spoor van een voorwerp met de naam van Amenemhet III.
Kan ook zijn dat ik (weer) iets niet zie.

Dus … heeft Mark Lehner gelijk of niet wanneer hij zegt "We weten niet zeker of deze piramide inderdaad van Amenemhet III is geweest.” ???
Het zou interessant zijn om te weten waar zich nu die albasten vaasfragmenten met de naam van Amenemhet III bevinden en eventueel de blokken welke Lepsius vond ten noorden van de piramide.

Ook interessant over Neferoeptah:
“But an additional burial has been provided for here by building a second sarcophagus between the great one and the east wall. This was effected by filling up the floor, level with the foot, adding end pieces … “
M.a.w. deze kleinere sarcofaag is eigenlijk geen sarcofaag, maar een structuur tussen de grotere en de tegenoverstaande muur.
Even nadenken … dit duidt toch op een onverwacht overlijden, niet? Geen tijd (of plaats?) voor een volwaardige sarcofaag. Of waren de werkzaamheden in de grafkamer, met betrekking tot de voltooiing van het dak reeds zo ver dat er enkel ‘gedeeltes’ van een sarcofaag in konden geplaatst worden zoals het deksel?

Leuk om het verslag te lezen in Petrie’s proza:
“The bricks moreover were so large and heavy … that a single one dropped on a person would have settled his moving powers for some time to come.”
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Berichtdoor Rozette » Do Jan 18, 2007 2:51 pm

Philip,

Heb een interessante website gevonden van de K.U.Leuven .
http://fayum.arts.kuleuven.ac.be/hawara/intro.htm

HAWARA 2000
"From the 5th until the 30th of March 2000 an archaeological survey was conducted by the Katholieke Universiteit Leuven (Section: Ancient History) on the archaeological site of Hawara (Fayyum – Egypt).
This survey stood under the general direction of Prof. Dr. Willy Clarysse; field director was Dr. Inge Uytterhoeven

Quote :
W.M.F. Petrie undertook the first large-scale systematic excavations in 1888-1889 and 1910-1911 (photo). In 1888 he first focused on the pyramid and the Labyrinth In 1889 he identified the pyramid as that of the 12th dynasty pharaoh Amenemhat III and his daughter Neferuptah. He continued working in the burial area in the northern part of the site and cleared a Byzantine basilica north-west of the pyramid.
http://fayum.arts.kuleuven.be/0747.html


HAWARA 2000
Area Reports
Area 10 : hier heeft het opgravingsteam een blok gevonden afkomstig van Labyrinth met naam van Amenemhat III op .
Zie link
http://fayum.arts.kuleuven.ac.be/hawara/area1.htm


Quote Philip : Het zou interessant zijn om te weten waar zich nu die albasten vaasfragmenten met de naam van Amenemhet III bevinden .......

Zouden deze zich niet in het Petrie Museum kunnen bevinden?
Gebruikers-avatar
Rozette
 
Berichten: 1136
Geregistreerd: Za Mrt 25, 2006 6:57 pm


Terug naar Middenrijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron