Vizier Amenemhet in Deir el Medina

Moderator: yuti

Vizier Amenemhet in Deir el Medina

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Jan 08, 2008 10:02 pm

In het Náprstek Muzeum te Praag bevindt zich volgend fragment van een lijkkist:
http://xy2.org/sitebuilder/images/Thebe ... 72x339.jpg

Deze foto met meer uitleg is hier te vinden (op ongeveer 2/3 - 3/4 van de pagina:
http://xy2.org/lenka/Naprstek.html
onderdeel van een interessante website al eens door Rozette gemeld is op Pr Kmt:
http://xy2.org/lenka/index.html
of
http://www.st-maat.org/
'Images of Deir el Medina'

In de catalogus 'Thebes. City of Gods and Pharaohs'
viewtopic.php?t=1016&mforum=prkmthetegyptef

vind ik uitleg over deze lijkkist ...

Het gaat hier om een fragment ( catalogusnummer P 1424 ) van het hoofdeinde van een houten lijkkist. (Volgens Pavel Onderka bevindt zich een tweede fragment, maar dan van het voeteinde, in Warshau) Het hout was bedekt met een plaasterlaag, waarboven met verf een imitatie veroorzaakt werd van rode graniet. Op de drie lijnen hiërogliefen was telkens de naam van de eigenaar te lezen: Amenemhet, maar de twee verticale lijnen zijn niet volledig bewaard (op dit fragment).

Amenemhet was een vizier, dat was één van de vier titels die op teruggevonden voorwerpen uit de tombe te lezen zijn (Pavel Onderka vermeldt twee fragmenten van een lijkkist, [fragmenten van een?]canopenkist, en een deksel van een canopenvaas).

- In de catalogus is de achterkant van het fragment van de lijkkist te zien. Hier is de (denk ik) oude horizontale toevoeging/opvulling te zien midden in dit fragment, iets dat langs de buitenkant - onderste horizontale dwarslijn - gecamoufleerd werd door de pleisterlaag.
Interessant vind ik de bovenkant (van de achterkant dus) die ook de graniet-imitatie laat zien aan de binnenzijde van de lijkkist en de boogvormige uitholling van deze bovenkant.

- Bernard Bruyère die de lijkist vond in 1929 dateerde deze in de 11de of 12de dynastie. Wolfram Grajetzki echter zegt dat het niet logisch zou zijn dat een vizier uit de 12de dynastie in Thebes zou begraven zijn en ziet eerder als datering 13de tot 17de dynastie.
Is er niets af te leiden uit de vorm van het lijkkist-fragment? Indien de bovenkant een gedeelte is van het deksel: duidt dit op een per-nu type? Maar dit werd denk ik van de 12de tot en met de 17de dynastie gebruikt. Misschien toont de graniet-imitatie iets aan? Waren zwarte lijkkisten niet erg in de mode in Thebe in de 13de dynastie?

- Pavel Onderka zegt bij de beschrijving in de tentoonstellingscatalogus van 'Thebes. City of Gods and Pharaohs' p. 233 dat de ingang van tombe 1200 van vizier Amenemhet ten oosten van TT 5 van Neferbau ligt, iets ten westen van de tempelommuring als ik het goed begrijp.
De tombe is dus een van de vroegst gekende bouwactiviteiten zijn in Deir el-Medina.

- In Porter & Moss I, part II, vind ik op p. 688 vizier Amenemhet terug. Daar staat dat het fragment van het hoofdeinde zich in Cairo bevindt (JE 66867) en het voeteinde zich deels in Praag (het bovenste stuk) en in Warshau (het onderste stuk). ??
Ook wordt hier verwezen naar een 'cartonnage-fragment', zonder te zeggen waar het zich nu bevindt ?? (misschien te fragmentarisch om iets in verband met datering te kunnen afleiden? Er wordt wel verwezen naar afbeeldingen in Bruyère, 'Rapport sur les fouilles de Deir el Médineh' (1929), [waarschijnlijk IFAO 6/2 ?] p. 100-106 )

Waarom vind ik dit nu allemaal zo interessant? Eigenlijk in verband met een mogelijke oorzaak van de verschuiving van Itj-tawy
viewtopic.php?t=250&mforum=prkmthetegyptef

terug naar Thebes.
Misschien door de aanwezigheid in het zuiden van invloedrijke families en politiek sterke figuren?
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Terug naar Tweede Tussenperiode

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron