Zijn dit de latere Hyksos?

Moderator: yuti

Zijn dit de latere Hyksos?

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Dec 19, 2006 6:26 pm

In de tombe van Chnoemhotep (Khnumhotep) III in Beni Hassan (nr.3) zijn deze afbeeldingen te zien op de noordelijke muur:

http://www.hope.edu/academic/religion/b ... ENIHA2.JPG

http://users.stlcc.edu/mfuller/benihasa ... rWomen.JPG

http://users.stlcc.edu/mfuller/benihasa ... dWoman.JPG
http://users.stlcc.edu/mfuller/benihasa ... omenCU.JPG

http://www.hope.edu/academic/religion/b ... ENIHA3.JPG


Chnoemhotep was de zoon van een zekere Neheri, burgemeester van Menat-Choefoe (nu el-Minya) en leider van de oostelijke woestijn. Dit tijdens de regering van Amenenhet II en Sesostris II.

Bovenvermelde afbeeldingen laten een handelskaravaan zien: ‘Jaar 6 onder … [Sesostris II] … het aantal Aamoe, gebracht door de zoon van Chnoemhotep betreffende de oog make-up, bedraagt 37 [of 34?].’
De leider van de karavaan wordt aangeduid met ‘Leider van de vreemde landen, Ibsja (Absha, Abicha?)’

Indien dit de latere Hyksos zijn, dan zien ze er wel vreedzaam uit, behalve misschien het kind dat een speer vasthoudt, afgebeeld voor de vier dames met hun kleurige jurken, witte haarband en hun hoge schoeisel.

Nu … ze hadden nog meer dan tweehonderd jaar de tijd om in de Delta een dynastie te stichten.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Berichtdoor Imhotep » Di Dec 19, 2006 7:42 pm

Zou goed kunnen...Hyksos worden over het algemeen afgebeeld als mensen met veelal dikkere, gekleurde en volledig dekkende gewaden; net wat hier te zien is.

Is het niet zo dat de Hyksos zonder bloedvergieten Egypte binnen zijn gedrongen? Volgens mij hebben ze zich gewoon bij het volk gemengt en belangrijke functies op zich genomen. Hierdoor hebben ze kans gezien om boven de Egyptenaren uit te groeien.

...Boven de tekening van de eerste link staat een hiëroglief met een gebonden man. Ik ben geen egyptoloog, maar met mijn basiskennis is er wel uit te halen dat het over gevangenen gaat. Voor het bewuste hiëroglief staan verschillende boogjes en streepjes: een getal.
Waar slaat dit terug op terug? Lijkt me niet op de 'Hyksos' eronder, aangezien deze bewapend zijn, en de Egyptenaar ervoor niet.
Imhotep
 
Berichten: 23
Geregistreerd: Ma Dec 04, 2006 1:41 pm
Woonplaats: NL

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Dec 19, 2006 8:59 pm

Imhotep, ik denk dat hier een deel van deze zin te zien is:" ... het aantal Aamoe, gebracht door de zoon van Chnoemhotep betreffende de oog make-up, bedraagt 37"
Ik kan ook geen hiërogliefen lezen, maar ik zie het getal 37, en ik denk dat het tekentje van de geknielde man met de armen gebonden op zijn rug ook 'vreemdeling' kan betekenen.
But your guess is as good as mine. :)

Is het niet zo dat de Hyksos zonder bloedvergieten Egypte binnen zijn gedrongen?

Ik denk ook dat het eerder zoiets geweest is en dat het niet te vergelijken geweest is met de manier van binnendringen van de Zeevolkeren van later.
Eerder is het een langzaam infiltreren geweest van op beter leven gerichte mensen die door een zwakkere periode van de centrale regering in Egypte gebruik hebben gemaakt om de macht in het noorden te grijpen. Dat ze echter op een alliantie aanstuurden met Nubië zou kunnen betekenen dat ze zich moesten verzetten tegen de vijandige bedoelingen van de farao in het zuiden òf dat ze op de duur de bedoeling hadden heel het land onder hun controle te krijgen, wat natuurlijk economisch zeer interessant voor hen had geweest.
Gelukkig is ze dat niet gelukt, want anders had het Nieuwe Rijk er wellicht helemaal anders uitgezien.
Wat had Howard Carter dan wel moeten ontdekken? :wink:
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6386
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Tweede Tussenperiode

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron